Het lijf is slimmer dan het hoofd
In een eerdere blog schreef ik al dat we in Nederland op dit moment meer dan 1 miljoen mensen rond hebben lopen die stress, spanning of burn-out klachten hebben. Velen geven corona daarvan de schuld, maar eigenlijk is dat niet helemaal juist. Deze trend is helaas al langer ingezet ver voor corona. En als we er niet met elkaar veel meer aandacht aan besteden, we na corona een explosieve stijging hebben van psychisch ziekteverzuim.
Dokter Juriaan schrijft in zijn boek Van Klacht naar Kans, “ dat ons brein ziekteverwekker nummer 1 is. Klakkeloos nemen we aan dat onze gedachten en gevoelens bepalen wie we zijn. ‘Ik ben mijn gedachten. Ik ben mijn gevoelens’. Maar niets is minder waar. En hoe zit dat met je lijf? Jouw lijf werkt namelijk over het algemeen perfect. Het doet namelijk precies wat er door je bovenkamer wordt verteld. En jij neemt het, zonder dat je erbij stil staat of over nadenkt, direct aan voor waar… maar klopt dat eigenlijk wel?”
Je brein produceert gedachten
Heel bijzonder eigenlijk dat we dit zomaar voor waar aannemen, want op school leren we precies op welke manier ons lijf werkt. Een hart, twee longen, twee nieren, een maag, darmen (bij mij wat daar nog van over is dan). “ We leren ook nog de functie van al deze organen. Het hart pompt het bloed rond, de longen doen iets met zuurstof, maar we krijgen nergens iets te leren het hoofd nou precies werkt. Heel bijzonder eigenlijk, want juist dat hoofd misleidt ons op ieder moment van de dag als je niet oppast. Je hoofd (lees: je brein) produceert gedachten. Dat is zijn functie. Daar is hij ongelooflijk goed in. En dat gaat de hele dag zo door. Je hebt geen invloed op welke gedachten komen en gaan. Maar wel wat je ermee doet.” En juist daar zit de uitdaging.
Het verleden kunnen we niet veranderen
Onderzoek laat zien dat het brein geen onderscheid kent tussen werkelijkheid en fictie. En precies daar gaat het meestal mis. Telkens als we een negatieve emotie ervaren als weerstand, stress, spanning of boosheid, dan zijn onze gedachten òf ergens in het verleden òf ergens in de toekomst. We nemen ze aan alsof ze dé waarheid zijn. Onvermijdelijk. Misschien ben ik nu weer die nuchtere Tukker, maar als we het verleden niet kunnen veranderen en de toekomst niet voorspellen, wat hebben dergelijke gedachten dan voor nut? Als de toekomst onvoorspelbaar is, waarom kleur je die dan niet zo positief mogelijk in? Omdat die niet reëel zou zijn? Is die negatieve gedachte dat dan wel? Dat is toch eigenlijk heel vreemd? Of ben ik nu echt de enige die dat vindt.
Jij hebt de keuze
Bij een negatieve gedachte krijg je immers ook een negatieve emotie. Bij een positieve gedachte een positieve emotie. Simpeler kunnen we het niet maken. Als je het dan voor het kiezen zou hebben, welke kies je dan? Indien je last hebt van stress of spanning. Wanneer denk je dan dat je sneller stappen vooruit maakt? Wanneer denk je dat je met meer plezier door het leven gaat? Hoe denk je dat je je fysiek gaat voelen wanneer je zou kunnen leren je gedachten te sturen? Je hoofd is immers ook een orgaan. Net als je hart en je longen. Je bént niet je hart en je bént ook niet je longen. Je bént dus ook niet je gedachten en gevoelens. Die ben je niet, die heb je. Je hoofd is bedoel om actie te geven vanuit jouw gevoel. En niet andersom. En het gekke is dat je daar dus 100% zelf invloed op hebt. Jij hebt de keuze. Op ieder moment van de dag.
Dikwijls krijg ik mensen in mijn praktijk die komen met een bepaalde klacht. Op het moment dat we het gesprek starten, is de cliënt erg gefocust op het wegnemen van die klacht. Als ervaren inzetbaarheidscoach weet ik dat er een verhaal zit achter de klacht die een client vaak al is vergeten. Dat is het verleden, dat is gebeurd, dat is geweest. En er is een reden dat deze persoon er niet meer aan denkt, laat staan over praat. Maar ondertussen hebben die gedachten effect op het dagelijks leven of het functioneren op het werk van deze persoon.
Gedachten zijn niet zichtbaar
Als je een been breekt dan wordt er een foto gemaakt en bepaald waar de breuk zit en vervolgens gaat er gips omheen. Dat is zichtbaar. Gedachten zijn niet zichtbaar maar daarom niet minder een ziekteverwekker. Je lijf is dan slimmer dan je gedachten. Waar het hoofd geen nee tegen kan zeggen, kan het lijf dat over het algemeen wel. Het lijf trekt dan aan de bel met fysieke of mentale klachten zoals vermoeidheid, slecht slapen of een slecht concentratie. Het lijft zegt daarmee eigenlijk: Ho stop, hou daarmee op! Wakker worden, er klopt iets niet. Dat er iets zou mogen of beter zou moeten veranderen om erger te voorkomen. Luisteren naar je lijf en het onderhouden van je BV Ik. Check in bij jezelf en stel jezelf de vraag: ‘ Wat zou mijn klacht, jouw lichaam je hier nu eigenlijk willen vertellen?’
Onderhoud je BV IK!
Als inzetbaarheidscoach kan ik je laten ontdekken op welke manier ook jij je gedachten kan kanaliseren. Vanuit de positieve psychologie en omdenken zal ik je handvaten bieden. Bewegen is daarbij van essentieel belang. Het gehalte cortisol (ons stresshormoon) gaat hierdoor omlaag en we pakken daarbij ook de kans om onze bovenkamer te laten ontspannen en te ontladen. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van coaching en beweging de meest effectieve manier is om van stress, spanning of burn-out af te komen. En dan bedoel ik met bewegen niet gelijk een halve marathon lopen, maar onder goede begeleiding op eigen niveau jezelf weer fit en vitaal te krijgen.
Check in bij jezelf en onderhoud je BV IK!
Meer weten: neem dan contact op met Dianne Verkerk:
Mail: welkom@diabalans.nl
Mobiel: 06-10844078