Supermama’s: op zoek naar balans

Een vrouw heeft vele rollen. Ze is partner, dochter, vriendin, moeder, zus en werknemer. Maar bovenal is ze vrouw! Die verschillende rollen vergen flexibiliteit. Het is vaak dan ook een uitdaging om alle ballen hoog te houden. Hierdoor zijn vrouwen streng voor zichzelf en zetten ze zichzelf vaak op de laatste plaats. Op de vraag ‘wie is het belangrijkste in je leven?’ antwoorden ze meestal met ‘mijn partner’ of ‘de kinderen’, en dat terwijl ze zichzelf op nummer 1 zouden moeten zetten.

Ik krijg regelmatig moeders met jonge kinderen in mijn praktijk die moeite hebben om werk en gezin te combineren. Ze vinden het lastig om invulling te geven aan hun eigen ambitie. Ze hebben minder energie, zijn gespannen en emotioneel, en slapen slecht. Ook hebben ze lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en maag- en darmklachten. Wist je dat de darm de ziel van het brein is? Als je veel last hebt van je darmen en je kunt dit niet duiden, dan wijst dit waarschijnlijk op stress.

Personal coaching kan in zo’n geval helpen. Tijdens een sessie brengen we samen in kaart waarom je niet lekker in je vel zit. De ‘B.V. Ik’ staat hierin centraal. Jij bent je eigen onderneming, met een eigen onderhoudsplan. We kijken naar je privésituatie, je sociale leven, je werk en je vitaliteit. Wie wil je nu echt zijn, waar ligt je passie en wat wil je doen? Ook staat ‘ikigai’ centraal tijdens het traject. Dit staat voor je passie waarin vier elementen samenkomen: waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaald kunt worden en waar je goed in bent.

Het doel van de coachsessies is het herstellen van de balans. Ik bied handvatten waarmee werkende moeders leren ontspannen en minder streng zijn voor zichzelf. Communicatie speelt hierin een belangrijke rol. Vrouwen hebben vaak de hele dag een stemmetje in hun hoofd, waar ze continu gesprekken mee voeren. Dit zijn gesprekken die ze eigenlijk met de buitenwereld moeten houden, in hun rol als partner, dochter, vriendin, moeder, zus of werknemer.

Alles draait om balans, zeker bij werkende moeders
Werkgevers kunnen ook het één en ander doen om het werkende moeders gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld door flexibeler om te gaan met werktijden. De pandemie heeft ons al heel veel geleerd over flexibel werken, bijvoorbeeld deels op kantoor en deels vanuit huis. Over het algemeen geldt dat er meer gekeken moet worden naar welke bijdrage een vrouw kan brengen, in plaats van het aantal uren dat ze werkt of aanwezig is op kantoor. Dat is echt een achterhaalde gedachte en niet meer van deze tijd.

Ik raad werkende moeders ook aan om open te staan voor ontspanning. Wees lief voor jezelf, onderhoud je eigen ‘B.V. Ik’ en blijf met jezelf in verbinding. Wacht niet tot het te laat is: acht van de tien mensen in mijn praktijk zou willen dat zij zichzelf eerder de me-time hadden gegund.

Strippenkaart
Vaak hebben mensen aan 6 tot 8 sessies genoeg, maar vinden ze het fijn om af en toe terug te komen om iets te bespreken. Bij DiaBalans kun je daarom een coachstrippenkaart kopen voor 12 sessies, waarbij je er 10 betaalt. De strippenkaart is 18 maanden geldig. Zo kun je terugkomen wanneer jij dat wil!

Deel dit bericht