Weekendgevoel op de doordeweekse dagen
Zou je doordeweeks ook een weekendgevoel kunnen hebben? Een dag is gewoon een dag – en jij bepaalt voor een groot deel hoe leuk je die dag beleeft. Laten we nu eens kijken hoe je elke dag het weekendgevoel kan ervaren. De vraag is dan ook: Leef je doordeweeks alleen maar toe naar het weekend? Dan heb ik goed nieuws voor je: het is tijd om je leven aan te pakken, je BV IK een boost te geven. Waarom dat goed nieuws is? Omdat het ontzettend leuk werk is om aan je BV IK te werken, daarom. Immers is een dag gewoon een dag. We weten allemaal dat de aarde een rondje draait om haar as en legt haar dagelijkse 2.572 miljoen kilometer af op haar baan rond de zon.
Welke dag is het eigenlijk vandaag?
De zon komt op en gaat onder. Dag, nacht. Dag, nacht. Elke dag – weekend of doordeweeks. Het grappige is nu juist dat op geen enkel moment er ergens op onze aarde iets of iemand anders dan een mens of een computer bezig met de vraag: welke dag is het eigenlijk vandaag? De trekvogels trekken gewoon. De koeien grazen rustig verder. En de eenden in de sloot worden op zaterdag net zo enthousiast van oud droog wit brood als op een doordeweekse woensdag.
In de oudheid leefden de Romeinen met een 8-daagse week. Voor ons een heel raar idee en als je er over nadenkt dan ontstaat bij menigeen een kronkel in de bovenpan. Want hebben we dan drie dagen weekend? Sommige middeleeuwse kalenders werkten zelfs met een 9-daagse week en de oude Egyptenaren en Chinezen zelfs met een 10-daagse week. Maar ook weken van 5, 6 en 13 dagen kwamen voor in verschillende culturen in hert verleden. Dat zijn we in onze huidige maatschappij allemaal al vergeten.
De vraag die mij dan ook wel bezig houdt is: waarom laten wij ons humeur afhangen van de naam van de dag die we nota bene zelf in het leven hebben geroepen?
Omdat we moeten werken? Omdat we de maatschappij nu eenmaal zo hebben ingericht dat we doordeweeks dingen moeten doen waar we eigenlijk geen zin in hebben, en in het weekend ‘vrij’ zijn van deze verplichtingen. Dat begon al op de basisschool (waarbij woensdag een soort halve weekend dag was) en zette zich voort in de rest van ons leven. In het voortgezet onderwijs hebben we te maken met roosters en plannen we onze leuke activiteiten daarom heen.
De ervaring van veel mens is dan ook: Doordeweeks doe je stomme dingen, in het weekend doe je leuke dingen
En als je het zo bekijkt is het logisch dat maandag wordt gezien als de stomste dag van de week, en de vrijdag-avond als het fijnste moment. In het eerste geval liggen er vijf ‘stomme dagen’ voor je, en in het tweede geval twee ‘leuke dagen’. Dieren, of het nu onze hond thuis is of zelfs wilde olifanten en chimpansees (de slimste dieren op Aarde) snappen hier niets van. Een dag is een dag, dat maakt voor hen niet uit. Wat dat betreft kunnen we heel veel leren van die eenden in de sloot. Of van de bijen in je tuin, de vogels op je dak of de wormen onder de tegels die je er eens op een vrije zaterdag in hebt gelegd.
Elke dag is een lege pagina
Een unieke kans om je leven te leven, je eigen BV IK verder vorm te geven. Om te ervaren wat er te ervaren valt. Om te leren, te groeien, te slagen en te falen. Te genieten, te lachen, te huilen, te struikelen en op te krabbelen. Doordeweeks of niet. Elke dag begint zonder pretentie. Zonder oordeel. Zonder verwachting. Het is een nieuwe kans, een nieuw begin. Een verlegen ochtendzonnetje boven een ontwakende stad vol met mensen en dieren.
Mensen vol met verwachtingen, dromen, doelen, problemen, frustraties en hoop. En vogels, insecten en muizen – allemaal met een focus op het moment. Dieren die vandaag simpelweg doen wat ze vandaag doen. Die niet – zoals de mensen – bezig zijn met het label van deze dag, maar met de dag zelf. Natuurlijk is het zo dat dieren geen geld hoeven te verdienen of een hypotheek te betalen. Dat klopt. En jij hoeft je niet minder goed te voelen omdat de dag ‘maandag’ of ’dinsdag’ genoemd wordt door je agenda’s, collega’s en alle apparaten die je om je heen hebt. Het enige dat jij hoeft te doen is je uitrekken, dankbaar zijn dat je er bent en vol overgave deze nieuwe dag gaan ervaren en zoveel mogelijk genieten van wat er op je pad komt. Het vullen van de rugzak van je eigen BV IK. Beetje zoals een huisdier als je die hebt.
Zo ervaar je doordeweeks het weekend gevoel
Nu zul je misschien denken waar blijven die tips, want dit is onnodige informatie allemaal. Je leest dit om praktische tips te krijgen of informatie. Niet voor filosofisch gedoe over dieren en Romeinse kalenders. Tja en daar gaat het dus al mis. Die verwachting zorgt er juist voor dat je je nu gefrustreerd voelt. Net zoals de verwachting die je hebt bij de eerstvolgende maandag.
Neemt niet weg dat ik het volledig begrijp. En ja die tips komen natuurlijk ook wel. En ik moet erbij vermelden dat ik weekenden en ‘doordeweeksen’ ook niet altijd hetzelfde ervaar. Maar als je op maandag het gevoel hebt onderdaan de berg te staan die de ‘ week’ heet dan is dat geen goed teken. Persoonlijk zie ik een zaterdag niet als beter dan een maandag, of andersom. Het punt is uiteindelijk simpel: je hebt maar één leven, 1 BV IK.
Eén stroom van bewustzijn.
En het ene moment is in essentie niet beter dan het andere moment. Maar dat maakt de momenten niet minder waardevol. Het is gewoon bewustzijn. Je bent er, en je beleeft iets, gewoon door er te zijn. Ik begrijp dat je liever op de bank hangt dan werk verricht waar je geen zin in hebt. Maar dat verandert niets aan het feit dat het jouw verwachtingen zijn die de bank fijn maken en het werk naar. Als je het leven meer over je heen laat komen wordt alles leuker, wonderlijker en neutraler op een goede manier. Je geniet gewoon van elke dag, in plaats van alleen die zaterdag en zondag.
Hoe zonde is het van je leven om enkel optimaal te genieten van slechts 29% van je dagen. Ik zie het als register loopbaanprofessional zo vaak gebeuren en daardoor raken mensen in een gevoel van stress en als dat langer aanhoudt komen ze in een burn-out terecht.
Ook ontdekken hoe je aan de slag kunt met je BV IK en meer balans vindt in je leven? Stuur me dan een bericht via welkom@diabalans.nl Word je blij van!